Sådan ansætter du den første studentermedhjælper

Med dugfrisk viden fra universitetet er studentermedhjælperen en uvurderlig hjælp for virksomheder – store som små. Men hvad er vigtigt, når man skal ansætte sin første studentermedhjælper? Og hvordan finder man den helt rette studentermedhjælper? Vi tager dig igennem alt det praktiske lige her.

Daniel Borup Jakobsen

25. september 2019 · 5 min læsning
CompanYoung

En studentermedhjælper kan være en uvurderlig hjælp i virksomheden. De unge mennesker er fulde af viden og gode kompetencer, som I kan drage stor nytte af – både nu og i fremtiden.

Men selvom der findes mange dygtige studerende derude, er det ikke bare piece of cake at ansætte den helt rigtige.

I indlægget her får du derfor vores bedste råd til, hvordan I finder den rette kandidat.

Resumé: De vigtigste pointer i blogindlægget

  • Det skal være tydeligt allerede i stillingsopslaget, at I er en attraktiv arbejdsplads for de unge. Fortæl de studerende, at I som virksomhed kan tilbyde det, der skal til for, at de kan videreudvikle deres kompetencer
  • Det skal være gjort klart fra start, hvilke arbejdsopgaver den nye medarbejder skal varetage. Det skaber det bedste overblik for alle parter
  • Hvem er ansvarlig for studentermedhjælperen? Aftal på forhånd på arbejdspladsen, hvem den studerende kommer under vingerne hos. Så opstår der ikke miskommunikation, tvivl om arbejdsopgaver eller andet
  • Hav et fastlagt onboarding-forløb i virksomheden for alle nye medarbejdere
  • Har I behov for hjælp til at finde jeres nye studentermedhjælper? Virksomheden Cand har gjort det til sin mærkesag at matche studerende med små og mellemstore virksomheder

Nu er vi klar til at gå i dybden med, hvordan I får den første studentermedhjælper ansat.

Find studentermedhjælper

Arbejdsglæden skal være gensidig

Det er godt, hvis I allerede har fået øjnene op for de mange fordele, der er ved at have en studentermedhjælper ansat, men har de unge fået øjnene op for jer?

Sørg for at vise, at I har det, de studerende finder attraktivt ved en arbejdsplads. Det skal være gennemskueligt, hvad I kan tilbyde dem. Den studerende skal gerne kunne se mulighederne i at arbejde for jer – både under studietiden, men også i fremtiden.

Brug jeres sociale medier som et effektivt værktøj

Apropos at være eftertragtet. Mange unge mennesker tjekker en virksomheds sociale medier ud på forhånd. Det er derfor et ideelt sted at vise med nogle fede opslag, at I er en god og sund virksomhed med et stærkt fællesskab.

De fleste medarbejdere (både nye som garvede) sætter nemlig pris på en god arbejdsplads, hvor der er plads til smil og grin.

Det er vigtigt, at I som virksomhed fremstår attraktivt udadtil, men lad os nu vende blikket indad. For har I mon fået afstemt, hvilke opgaver den studerende skal varetage i virksomheden?

Tydeliggør arbejdsområderne for studentermedhjælperen

Det er altid rart at vide, hvad man går ind til. Det gælder også for en ny studentermedhjælper. Gør det derfor klart fra start, hvilke opgaver vedkommende skal varetage. Det skaber tryghed for alle.

Når arbejdsområderne er gjort klart, ved alle i virksomheden, hvilke opgaver de løbende kan give den studerende. Det sikrer jer et fuldt overblik over, hvornår I kan trække på den studerendes nuværende kompetencer, og hvordan I kan udvikle fremadrettet.

Hvad ved vi nu?

Vi har gjort det klart at:

  • Virksomheden skal være attraktiv for den studerende – både personligt og fagligt
  • Arbejdsopgaverne skal være fastlagt fra begyndelsen

Det bringer os videre til det næste punkt. For hvem har ansvaret for at tildele den studerende sine opgaver?

Skab tryghed for den studerende

Det giver en stor ro for den nytilkomne at vide, hvem de skal gå til, hvis der er spørgsmål eller problemer.

Det er derfor vigtigt at få afstemt og formidlet, hvem der lærer vedkommende op, og hvem der er ansvarlig for den studerende også på længere sigt. Hvem skal vedkommende melde sig syg til? Eller hvem kan svare på spørgsmål til en opgave?

Undgå misforståelser og tilknyt en studenteransvarlig – det vil være til gavn for begge parter.

Få styr på jeres oplæringsforløb

… Og nu hvor vi er inde på emnet med oplæring, så er der en anden ting, der er vigtig at slå en streg under: Hav et godt onboarding-forløb.

Lad os derfor tage et nærmere kig på, hvad det er.

Hvad er onboarding?

Når du hører ordet onboarding, er det et udtryk for et planlagt og skræddersyet forløb, som hver eneste nye medarbejder i virksomheden skal på.

Fordelen ved et fast onboarding-forløb er, at det sikrer, alle nytilkomne får den samme oplæring og de samme informationer. På den måde er du som virksomhed sikker på, at der ikke er noget vigtig viden, som ikke er blevet videregivet.

Hvad består et onboarding forløb af?

Det kan naturligvis variere alt efter, hvad I vurderer, der er væsentligt at fortælle og lære en ny medarbejder. Det er som udgangspunkt en nærmere introduktion til:

  • Hvad virksomheden specifikt laver
  • De forskellige afdelinger
  • Medarbejderens arbejdsopgaver (samt tildeling af mailadresse med mere)
  • De programmer, som anvendes i virksomheden

Nu ved vi lidt mere om, hvad et onboarding-forløb er, og hvad det kan bestå af. Men begynder det først den dag, hvor medarbejderen sætter sine ben på kontoret, eller starter det tidligere?

Ansæt studerende i studiejob

Byd velkommen med åbne arme

Rent faktisk starter det gode onboarding-forløb allerede inden, den nye medarbejder træder ind ad døren. Det gælder uanset, om det er en studentermedhjælper, en fastansat eller en praktikant, som skal begynde hos jer.

Det kan være så simpelt som at sende en mail

Tag godt imod den nye ansatte ved at sende en mail. Selvom I allerede har aftalt det hele i telefonen, er det rart at blive budt velkommen på holdet med en bekræftende mail.

I mailen kan startdatoen, mødetidspunkt, hvem der tager imod vedkommende og andet relevant information nævnes.

Du kan med stor fordel starte onboarding-forløbet allerede i mailen. Vedhæft gerne jeres personalehåndbog, så den nye medarbejder føler sig klædt på og velforberedt allerede den første dag.

Vi mangler en vigtig detalje

Kan I nu sætte flueben ved følgende?

✔️I er en attraktiv arbejdsplads, som viser, I videreudvikler de unges kompetencer
✔️Det er gjort klart, hvilke opgaver den studerende skal varetage
✔️Det er besluttet, hvem der er ansvarlig for studentermedhjælperen

Fedt, så er I klar til at få den første studerende ansat! Men hvor finder I vedkommende?

Det rette jobopslag = den rette kandidat

Når jagten på den nye, dygtige studentermedhjælper går i gang, kan du som virksomhed desværre ikke forvente, at vedkommende falder direkte ned i armene på jer. Det kræver en aktiv indsats at gøre sig bemærket på det store jobmarked.

Prøv derfor at huske følgende, hvis I gerne vil ramme plet med jobannoncen:

  • Hav et velskrevet og indbydende stillingsopslag med spændende overskrifter og emojies, som automatisk vækker interesse
  • Gør det klart, hvorfor vedkommende skal vælge netop jeres virksomhed som sin arbejdsplads
  • Der skal være balance i stillingsopslaget, hvor der både fortælles om de spændende opgaver jobbet består af, de gode udviklingsmuligheder, virksomhedens personalegoder og hvilke kompetencer, ansøgeren skal have

Nu har I fået skrevet en lækker jobannonce, men hvor skal den deles, hvis de unge skal se den?

En jobbank fyldt med studerende

Der findes heldigvis mange forskellige steder, hvor I kan få kontakt med jeres potentielt kommende medarbejder.

Flere uddannelsesinstitutioner har deres egen jobbank, hvor der er god mulighed for at finde et perfekt match. Du kan eksempelvis se nærmere på UC Lillebælts jobbank her.

Skal Cand finde studentermedarbejderen for jer?

Hvis I foretrækker en god rekrutteringsproces, men uden at det skal tage for meget tid, er der også en anden mulighed. Det er her, Cand kommer ind i billedet.

Cand har gjort det til deres mærkesag at matche de rette studerende med små eller mellemstore virksomheder.

Udover at I som virksomhed sparer tid på rekrutteringsprocessen, slipper I også for at ordne alt det praktiske, der automatisk følger med en ansættelse. Det er nemlig Cand, der tager sig af at finde den rette studerende og gøre vedkommende helt klar til at arbejde hos jer.

Den komplette løsning

Hos Cand bliver de studerende “klædt på” til erhvervslivet. I får derfor en studentermedhjælper, som er fuldstændig køreklar. Cand klarer tilmed screeningen af de studerende for jer, så I kun får præsenteret to-tre topkandidater.

Find studentermedhjælper

Cand kan med andre ord levere det hele til jer i én samlet løsning. De tager sig af finde den rette studerende, og de udformer kontrakten. Det er en stor hjælp, at I ikke skal sætte jer ind i alt det praktiske, hvis I gerne vil bruge tid og kræfter på andre ting.

Der er tilmed mange fordele ved, at den studerende er ansat som konsulent hos jer, hvis det er et nyt område for jer at have en studerende ansat.

Cand gør det nemmere for jer

Det er både smart og tidsbesparende for alle parter at lade Cand klare ærterne. De har mange dygtige studerende i deres akademi, som kan ansættes som konsulenter hos jer inden for f.eks. kommunikation, økonomi, jura eller andre områder, hvor I har behov for assistance.

Vil du gerne vide mere om Cand, og hvordan de kan hjælpe jer med at blive matchet med den helt rigtige studerende? Du finder alle nødvendige informationer lige her.

Held og lykke med at finde jeres virksomheds næste stjerne ⭐

Tilmeld dig CompanYoungs Nyhedsbrev

Gør som +2000 andre i HR og uddannelsesverdenen. Få tilsendt CompanYoungs nyhedsbrev hver måned med fokus på unges valg af uddannelse, job og karriere.

Tilmeld dig her