Hvordan bruger man storytelling i employer branding?

Det er svært at fange unge de unge talenter. For at skære igennem støjen kan man gøre brug af storytelling. I denne artikel får du fem tips til, hvordan storytelling kan styrke jeres rekruttering og employer brand.

Jakob Tolstrup

07. marts 2019 · 5 min læsning
CompanYoung

Historien om sandwichen

Jarlen af Sandwich var en ivrig kortspiller, men blev sommetider sulten under spillet.

Løsningen var simpel. Han placerede et stykke kød mellem to skiver brød, så han kunne spille kort med den ene hånd og spise med den anden. Sandwichen var hermed opfundet.

Her fik du en kort historie. Den vil du nok ikke glemme lige foreløbig, men hvorfor er det tilfældet?

Historier er kraftfulde værktøjer til at formidle information, fordi de har været en del af menneskets udvikling i mange tusinde år. Igennem så lang tid har vores hjerner udviklet sig til at reagere særligt på dem.

Et hold af spanske forskere påviste, at når vi modtager information i form af f.eks. bulletpoints, så aktiveres den del af hjernen, der behandler sprog. Hvis vi derimod får fortalt en historie, bliver sprogdelen stadig aktiveret – men også den del af hjernen, vi ville bruge, hvis vi selv oplevede historien.

Vi er derfor væsentligt mere modtagelige overfor historier end bulletpoints, fakta og statistikker.

Hvis man gerne vil fremme sit employer brand kan storytelling således være en god strategi, og et godt employer brand bliver vigtigere og vigtigere. De yngre generationer er nemlig særligt modtagelige overfor dette.

I en undersøgelse med over 1.200 unge respondenter gennemført af CompanYoungs ‘Generation Lab’, svarede hele 89% af de unge, at image i høj eller meget høj grad har indflydelse på deres valg af arbejdsgiver.

Her kommer fem tips til at bruge storytelling til at styrke jeres employer brand:

 

1. Vær autentisk

Det kan være fristende at male et perfekt billede af virksomheden, men vær påpasselig med at oversælge. Hvis ikke arbejdspladsen lever op til dets image, så shopper unge kandidater blot videre efter en arbejdsplads, som gør.

Brug medarbejdere som rollemodeller

En af de bedste måder hvorpå I kan præsentere jer autentisk, er ved at bruge virksomhedens medarbejdere som rollemodeller. Unge kandidater ønsker at høre, se og læse udsagn fra andre unge, som de kan spejle sig i.

Det er medarbejderne, der udlever historierne hver dag. Giv dem et talerør og lad dem fortælle om deres oplevelser hos jer. Benyt jer gerne af korte videoer eller skriftlige udsagn, så I har konkrete historier, som I kan dele.

2. Vær specifik

Autencitet kræver, at man er specifik. Min gamle afsætningslærer plejede at sige: “Hvis du sælger til alle, sælger du til ingen”. Det samme gælder employer branding. Hvis du forsøger at henvende dig til alle, henvender du dig til ingen.

Fortæl hvad, der skiller jer fra bukkene. Hvis jeres virksomhed primært rekrutterer internt, så fortæl om kandidatens mange muligheder for at vokse og gøre karriere i virksomheden. Hvis jeres virksomhed investerer meget i uddannelse, så fortæl den historie.

3. Skab et narrativ

Selvom I ikke skal skrive det næste afsnit af Broen, kan det være en god idé, at historien stadig har en karakter, en konflikt og en resolution. Hold historier korte, simple og konkrete.

Her kommer et eksempel: Det er et uddrag fra en video, som Blue Water Shipping producerede i samarbejde med CompanYoung. Hele videoen kan ses i bunden af artiklen.

I videoen møder vi speditørtraineen Jennifer.

Karakter: “Jennifer er speditørtrainee, og hun sørger for koordinering af transport af containere til udlandet.

Konflikt: “Hendes job indeholder mange udfordringer i løbet af en dag

Resolution: “Jennifer får den fedeste følelse, når hun sidst på dagen ved, at hun har fået løst dem alle.

4. Gør historierne tilgængelige

Man kan fortælle de bedste historier, men hvis folk ikke finder dem, er de ikke til meget nytte. Det kan derfor være en god idé at skabe et karrieresite eller univers, som de unge kan udforske.

På blivskibsofficer.dk har Maersk skabt et helt univers, som de unge kan udforske.

Maersks brug ambassadører er særligt interessant, da de på deres site har en hel række karakterer, som man kan vælge imellem.

Hvis man f.eks. vælger Anja, kan man læse om hendes historie, motivationer og drømme.

Jeg ville ikke sidde på kontor, men i stedet ud i verden og have udfordringer i arbejdslivet. Derfor valgte jeg at starte på SIMAC. I fremtiden drømmer jeg om at blive en kvalificeret overstyrmand, få styrket mine lederegenskaber yderligere og til sidst arbejde som inspektør for at højne sikkerheden.” – Anja, 1. styrmand hos Maersk

5. Lad kandidaten se sig selv som helten i historien

De unge ser ikke Jennifer eller Anja, men potentielle versioner af dem selv. Unge, såvel som gamle, identificerer sig med mennesker, de kan relatere til. Hvis rollemodellerne bevæger sig for langt væk fra målgruppen, kan de blive fremmedgjort.

Det er derfor vigtigt, at man har nogle rollemodeller, som ikke er for langt fra de unge. Men hvis der er gode interne karrieremuligheder hos jer, så vær ikke bange for at drage på erfarne medarbejdere, som Maersk for eksempel har gjort. Det giver de unge en idé om, hvor de kan være om ikke blot ét år – men også om 10 år.

Ligesom Maersk kan man med fordel også have et helt ambassadørkorps. Ved at have en bredere vifte af karakterer er det mere sandsynligt, at den unge finder en person, som de kan identificere sig med og spejle sig i.

Se de fem tips i praksis

Herunder ser vi Blue Water Shippings rekrutteringsvideo. Det er et godt eksempel på storytelling, der styrker virksomhedens employer brand.

Hvor mange af de fem tips kan du finde i videoen?

Afspil video

Skal vi gå et spadestik dybere?

Er du blevet nysgerrig på storytelling i rekruttering og employer branding? Med udgangspunkt i jeres virksomhed, dens kultur, identitet og værdier fortæller vi de gode historier, som tiltrækker jeres målgruppe.

Tilmeld dig CompanYoungs Nyhedsbrev

Gør som +2000 andre i HR og uddannelsesverdenen. Få tilsendt CompanYoungs nyhedsbrev hver måned med fokus på unges valg af uddannelse, job og karriere.

Tilmeld dig her